Categorieën & Beoordelingscriteria

PRINTmatters Awards 2024

Om de kwaliteit, professionaliteit en creativiteit van printmedia-ondernemers in de spotlights te zetten, worden op 14 oktober 2024 voor het eerst de PRINTmatters Awards uitgereikt. Er zijn drie categorieën::

 • Koploper Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
 • Printmedia-product van het Jaar
 • Printmedia-onderneming van het Jaar

Per categorie wordt een Award uitgereikt. Deelname is kosteloos. Voor de eerste twee Award-categorieën kunnen printmedia-bedrijven inschrijven d.m.v. het beantwoorden van een overzichtelijk aantal vragen. In geval van het ‘Printmedia-product van het Jaar’ kunnen ook derden, zoals brandowners, marketeers en grafisch ontwerpers het initiatief hiertoe nemen. Alle inzendingen worden door een vakjury beoordeeld en ontvangen een jury-verslag. Een inzending levert daarmee dus sowieso waardevolle feedback op.

De titel ‘Printmedia-onderneming van het Jaar’ wordt door de jury toegekend aan een bedrijf dat over de gehele linie uitblinkt. De juryleden selecteren de kanshebbers en kiezen daaruit een winnaar. Vind jij dat een onderneming deze titel verdient? Dan kun je dat via een e-mail aan event@printmatters.nl met een korte motivatie kenbaar maken.  

De bekendmaking van de winnaars en de bijbehorende award-uitreiking vindt op 14 oktober plaats in het Singer Museum in Laren, tijdens het evenement PRINTinspiration & Awards. Genomineerden ontvangen twee gratis toegangskaarten voor dit evenement, t.w.v. € 570.* Nog een goede reden om mee te doen! Inschrijven voor de Awards kan tot 3 september 2024.

Naar het inschrijfformulier >>

 

*Heb je al tickets voor PRINTinspiration & Awards gekocht en word je genomineerd? Dan ontvang je het aankoopbedrag van je tickets terug.

Categorieën 2024

Koploper Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Welk printmedia-bedrijf loopt voorop als het gaat om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

Bij de beoordeling van inzendingen kijkt de jury naar twee aspecten: milieubelasting en sociaal beleid.

Wegingsfactoren

Mileubelasting

Op welke manieren zet de onderneming zich in om de milieubelasting te verlagen of een bijdrage te leveren aan de verbetering van het milieu?

Hierbij kun je denken aan zaken als:

 • De overgang op andere, meer verantwoorde papiersoorten of andere substraten
 • Gebruik van watergebaseerde inkten en overgang op andere schonere consumables
 • Energie- en CO2-besparing door bijvoorbeeld een meer gestroomlijnde productie als gevolg van workflowautomatisering; of door samenwerking in de keten
 • Ook warmteterugwinning en lokalere sourcing van grond- en hulpstoffen kunnen bijdragen.

Sociaal beleid

Op welke manieren zet de onderneming zich in op sociaal gebied?

Hierbij kun je denken aan zaken als:

 • Initiatieven die de medewerkers- en/of klanttevredenheid verhogen
 • Actieve betrokkenheid van de onderneming - via bijvoorbeeld sponsoring - bij dorp, stad of regio
 • Beleid rondom duurzame inzetbaarheid en de werving van personeel
 • Samenwerking met relevante onderwijsinstellingen
 • Inzetten van personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Inschrijven voor deze categorie

Printmedia-product van het Jaar

Wat is hét printmedia-product van het jaar?

In deze categorie kan drukwerk, inclusief verpakkingsdrukwerk, worden ingezonden. Belangrijk is dat het product esthetisch en technisch uitblinkt en het doel waarvoor het is gemaakt heeft behaald of overtroffen.

Naast printmedia-bedrijven worden ook alle andere bij de realisatie betrokken partijen uitgenodigd om voor deze Award-categorie in te schrijven. Ook brandowners / marketeers, grafisch ontwerpers en andere betrokken partijen kunnen dus het initiatief nemen om in te schrijven.

Wegingsfactoren

Bij de beoordeling van inzendingen voor deze Award-categorie kijkt de jury naar drie aspecten: esthetiek & techniek, realisatie en marktimpact. Ter inspiratie:

 • Ontwerp & uitvoering

Het product verbluft door de uitvoering en gebruikerservaring. Denk hierbij aan o.a.: concept, design, originaliteit, druk, afwerking, eventuele veredeling en andere speciale effecten.

 • Realisatie

Hoe kwam het product tot stand vanaf het eerste idee en concept tot het eindresultaat? Werd er bijvoorbeeld door verschillende specialisten samengewerkt om tot het beste resultaat te komen?

 • Marktimpact

Wat was het doel en wat was de impact van het product op de markt? Dat kunnen zakelijke, maar bijvoorbeeld ook maatschappelijke - of marketingresultaten zijn.

Inschrijven voor deze categorie

Printmedia-onderneming van het Jaar

Welke printmedia-onderneming blonk het afgelopen jaar over de hele linie uit?

De Award ‘Printmedia-onderneming van het Jaar’ wordt toegekend aan een onderneming die het verschil heeft gemaakt door:

 • De toepassing van innovatieve technologieën, werkwijzen en/of ideeën
 • Het realiseren van zakelijk succes gaat gepaard met een hoge medewerkers- en klanttevredenheid
 • De inzet op sociaal vlak
 • Samenwerking met andere partijen

Voor deze categorie kiezen de juryleden, op basis van hun kennis en expertise, een aantal kandidaat-bedrijven. Is er een onderneming die volgens jou deze titel verdient? Mail dan de naam van het bedrijf en een korte motivatie naar event@printmatters.nlDe onderneming komt dan in aanmerking voor een plek op de shortlist, waaruit de jury uiteindelijk de winnaar kiest.

Schrijf nu in voor de PRINTmatters Awards 2024

Vul het inschrijfformulier in om kans te maken op een van de felbegeerde PRINTMatters Awards!

To enrol

You can register until February 1, 2025. The registration module guides you step by step through the registration process. When registering, it is necessary to upload images. So make sure that when you start registering, you have the images ready in landscape and portrait format in high and low resolution. Also read the assessment criteria and frequently asked questions.

Deelname- en juryproces

 • Inschrijving geopend
  Is er een printmedia-product waarvan jij vindt dat het een award verdient? Wil je jouw onderneming of product inschrijven? Of is er een bedrijf waarmee je samenwerkt dat je wilt nomineren? Inschrijven kan tot 15 augustus 2024. Het uploaden van beeldmateriaal en aanleveren van teksten kan eenvoudig via het inschrijfformulier.
 • Jurybeoordeling
  De vakkundige jury komt bij elkaar om alle inzendingen te beoordelen. De jury selecteert de genomineerden en uiteindelijke winnaars op basis van vastgestelde criteria. Iedere inzending ontvangt een jury-verslag met waardevolle feedback.
 • Uitreiking Awards
  De genomineerde inzendingen worden medio september 2024 bekendgemaakt. Tijdens PRINTinspiration & Awards op 14 oktober worden de uiteindelijke categorie-winnaars bekendgemaakt. Zij mogen de PRINTmatters Award in ontvangst nemen.

Bestel nu tickets voor PRINTinspiration & Awards

Er zijn een beperkt aantal Early bird-tickets beschikbaar voor PRINTinspiration & Awards op 14 oktober 2024 in het Singer Theater in Laren. Deze tickets zijn tot 15 juli verkrijgbaar voor 235 euro excl. btw. De reguliere prijs is 285 euro excl. btw. Mis deze kans niet en profiteer van de vroegboekkorting!